Strona 1 z 1

Przepis na pizze

: 16 sty 2012, o 14:17
autor: Cleopatra
Jak wiadomo powszechnie sekretem dobrej pizzy jest ciasto . Oto przepis na ciasto pizzy zdobyty na zapleczu włoskiej pizzeri od zaprzyjaźnionego araba. Mordę miał ćmawą więc za włocha z powodzeniem w tej pizzerii robił.
Przepis jest restauracyjny wiec jak komuś za dużo to niech podzieli sobie wszystko na pół tak jak ja to robię i wtedy jest akurat.

8kg dobrej pszennej mąki
100g drożdży
4L płynu

4Litry płynu uzyskamy mieszając:
1 litr mleka
2,5dl oleju
2dl cukru
1dl soli
0,5dl czosnku w proszku
4szt jaj
2,75 L wody letniej temperatury

Rozpuścić drożdże w niewelkiej ilości ciepłej wody i wymieszać dodając mąkę i płyn. Wyrobić ciasto. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę niech rośnie. Ulepić z ciasta kule wielkości sporego pączka i pozostawić jeszcze na pół godziny. Z tego ciasta wyjdzie około 90 takich paczków. Najlepiej rozkładać je na folii aluminiowej to nie kleją sie tak okropnie do wszystkiego. Następnie pakujemy to wszystko do zamrażarki. Jak zamarzną to jeszcze zapakować pączki do foliowych worków wtedy nie wysychają, zostawiamy to wszystko w zamrażarce niech leży i czeka na dobry dzień.

Dobry dzień

Wyjmujemy z zamrażarki potrzebną ilość pączków myjemy w ciepłej wodzie i rozmrażamy pod mokrą ścierką, w ciepłym miejscu na przykład na rozgrzewanym własnie piecu. 30 min to czas na rozgrzanie pieca i czas na zrobienie sosu. Sos zrobimy z przecieru pomidorowego ,soli, pieprzu i tego śmierdzącego ziela sprzedawanego w torebkach jako ziele do pizzy. Do smaku i zapachu jak kto lubi.
Teraz trzeba jeszcze przygotować farsz pizzy tutaj to już zupełna fantazja :szynka, pieczarki, cebula ,salami, owoce morza, kiełbacha, tarkowany ser nawet ananas czemu nie.
Gdy pączki rozmrożą sie już tak w 70% można zacząc je formować w cieniutkie placki,rozwałkowujemy je na odrobinie mąki, wtedy jest łatwiej bo ciasto tak nie "sprężynuje" Uformowany placek pizzy smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym i sypiemy ser, składniki, i ser duuuuużo sera i co tam jeszcze do koloru może trochę papryki. Fantzja bez granic. Wstawiamy na blasze do piekarnika rozgrzanego do 220-250 stopni i pieczemy 10-20 min w zależności od pieca i grubości składników. Pizza palce lizać jak się dobrze obsypie to żadna restauracja nie dorówna.

Pączki można też po prostu upiec jak bułkę ,albo chleb pitta jak znalazł. Zawsze się przydaje jak trzeba szybko i smacznie jakąś zgraję nakarmić.

Smacznego

TAGi:
przepis na pizze, jak zrobić pizze, jak zrobić ciasto na pizze, pizza włoska

Re: Przepis na pizze

: 15 maja 2013, o 10:51
autor: andy
Brzmi całkiem nieźle. Ten przepis na pewno wypróbuję

Re: Przepis na pizze

: 14 kwie 2017, o 07:59
autor: Jarumare
No to ja takie pizze jadam i to ze smakiem. Więc jeśli ktoś już próbował to jest mi winien kawałek - najlepiej świeży, bowiem jestem głodny.